1. HR-työ ja rooli nykypäivän eri organisaatioissa
HR:n tehtävät eroavat toisistaan riippuen organisaatiosta, sen koosta ja toimialasta, eivätkä työnkuvat ole enää niin tarkkarajaisia (Viitala 2021, luku 4). Työpaikkailmoituksia selaillessani huomasin myös, että henkilöstöammattilaiselle löytyy nykyään myös monia eri nimikkeitä, kuten HR-manager, HR-specialist, HR-assistant tai HR-koordinaattori. Työnkuvaan kuului poikkeuksetta lähes jokaisessa työpaikkailmoituksessa työsuhteen elinkaareen liittyvistä asioista huolehtiminen, kuten rekrytointi- sekä haastatteluprosessi. Työntekijän vastuualueelle kuului usein myös erilaisten tilaisuuksien organisointia, raportointia sekä työhyvinvoinnin johtamisen tukemista. (Duunitori 2021).
Kuva 1. Freepik |
Organisaatiokoko ja toimiala vaikuttavat henkilöstöjohtamiseen
Huomasin, että suuremmissa ja etenkin kansainvälisissä organisaatioissa pyritään pysymään aktiivisemmin mukana maailman muutoksessa, jolloin työntekijän tehtäviin kytkeytyi vahvana osana kehitystyö esimerkiksi prosesseissa ja järjestelmissä. Minusta tuntui, että henkilöstöjohtaminen on niissä johdonmukaisempaa kuin pienemmissä yrityksissä. Se voi johtua toisaalta siitä, että pienissä yrityksissä henkilöstöä on vähemmän, joten henkilöstöjohtamisen erityisosaamista ei välttämättä löydy (Viitala 2021, luku 5). Huomasin, että pienemmissä yrityksissä HR:n tehtävät olivat monipuolisempia, koska ne oli usein yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin vastuualue muodostui useista pienistä tehtävistä. Palkanlaskenta oli monissa suuremmissa yrityksissä ulkoistettua.
Päivittäistavarakaupoissa kuten Lidlissä, työntekijän vastuulle kuului brändäys sekä erilaisista kampanjoista huolehtiminen. Kaupan alalla markkinointitehtävien osuus työtehtävissä korostui. Ohjelmistoyrityksissä kuten Symbiolla työtehtävissä korostui ohjelmistoista huolehtiminen ja alustojen päivittäminen. Joillakin toimialoilla vaadittiin alan lainsäädännön tuntemista. (Duunitori 2021).
Pohdintaa
Kuva 2. Freepik |
Kaiken kaikkiaan minulle jäi HR-alasta työpaikkailmoitusten perusteella erittäin monipuolinen kuva, mikä minua houkutteleekin alalle. Vaikka HR:n toimenkuva muodostuu usein ”perus rungosta”, vaihtelevat ja painottuvat tehtävät eri tavoin alasta ja yrityksen koosta riippuen. Uskon, että ihmislähtöisyys tulee henkilöstöalalla tulevaisuudessa korostumaan yhä enemmän ja työhyvinvoinnin merkitys kasvamaan. Meidän tulevaisuuden HR-ammattilaisten tulee olla luotettavia ihmisten tukipilareita, jotka osaavat johtaa itseään hyvää organisointikykyä unohtamatta. Hakemuksissa toistuivat oma-aloitteisuuden ja sosiaalisten taitojen merkitys ja luulen, että jokainen meistä tulee hyödyntämään työssään omia vahvuuksiaan ja muokkaa sitä kautta HR:n roolia ja tehtävää hieman oman näköiseksi (Duunitori 2021, monster 2021 & oikotie 2021).
Mikä herättää sinussa kiinnostusta HR-alalla?
Lähteet
Duunitori 2021. Avoimet työpaikat. HR. Luettavissa: https://duunitori.fi/tyopaikat?haku=hr&order_by=search_rank&sivu=9 Luettu: 5.4.2021
Terve Lotta!
VastaaPoistaMeitä houkuttelee alalle samat asiat ja löysin paljon samaistuttavaa tekstistäsi. Olit käyttänyt apunasi otsikointia sekä kuvia blogin elävöittämiseksi, joten sitä oli miellyttävä lukea. Lisäksi yhdistit monipuolisesti työnhakusivustoja ja kirjallisuutta omaan pohdintaasi. Pidin myös siitä, että mainitsit ihan nimeltä joitain yrityksiä. Kuvauksesi ”HR-ammattilaisista tukipilareina” oli erityisen osuvasti kuvattu, sillä juuri sitä se minunkin mielestäni on. Olen joskus kuullut hieman vähätteleviä kommentteja HR-toiminnasta ja sen tärkeydestä, sillä kyllähän yritys pystyy toimimaan ilman HR-rooliakin. Juu, kyllä pystyy, mutta millä seurauksilla…
Hei Lotta.
VastaaPoistaTuot mielenkiintoisen kulman HR työprofiilin sisältöön. Olen samaa mieltä, että se onkin työtehtävä, joka muuttuu lähitulevaisuudessa hurjasti. HR:n perinteiset roolit tulevat saamaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia digitalisaation ja tekoälyn käyttöönotosta. Työtehtävissä tarvitaan, niin kuin blogissa toteat, sosiaalisia taitoja sekä ihmisläheistä lähestymistapaa. Toisaalta itse näen, että tekniset työprofiilit tulevat myös vahvistumaan HR:n työtehtävissä. Ja tuot hyvin esille miten eri aloilla HR työtehtävä, yrityksen koosta myös riippuen, voi koostua erilaisista markkinoinnin, brändäyksen tai jopa ohjelmistojen päivittämisen tehtävistä.
Moikka Lotta!
VastaaPoistaBlogisi on todella kivasti kirjoitettu ja ulkoasukin miellyttävä. Olet hyvin tuonut esiin ajankohtaiset HR työpaikat ja sain tästä selvän kuvan mitä alan trendejä työnhaussa on tällä hetkellä. Olen samaa mieltä kanssasi tulevaisuuden näkymistä. Kuten Päivi aikasemmin mainitsi kommentissaan, teknologian avulla HR:n kädet ovat vapaammat juuri ihmislähtöiseen toimintaan. Uskon, että sosiaaliset taidot tulevat korostumaan jatkossa vielä enemmän.
-Matti
Hei Lotta,
VastaaPoistaJa kiitos oivallisesta blogipostauksestasi. Olet avannut tehtävänannossa pyydettyjä asioita kirjoituksessasi hyvin ja tuot ajatuksesi mielenkiintoisesti ulkoasuunkin panostamalla esiin. HR tulee myös omasta mielestäni muuttumaan tulevaisuudessa paljon mutta koen, että HR:n perusperiaatteet sekä aikaisemmat taidot ja opit tulevat pysymään jollain tapaa samoina. Vaikka digitalisaatio tulee muuttamaan työnkuvaa varmasti, on HR:n tärkein työtehtävä olla ihmisten kanssa ja pystyä huolehtimaan henkilöstöstä myös hankalissa tilanteissa. Näin ollen toisin asian esiin mieluummin siten, että tulevaisuudessa HR:n työntekijöiden osaaminen ja taidot tulevat kehittymään.
-Siiri